25 Mart 2015 Çarşamba

HASTALIKLARDA ATEŞ

Ateş, birçok hastalığın önemli belirtilerinden biridir. Başta mikrobik hastalıklar olmak üzere, romatizmal hastalıklar, habis tümörler, enfarktüs gibi vücut dokularının bir kısmının ölmesi halleri, aşılar, alerjik rahatsızlıklar ateşin sebebi olabilirler. 

Mikrobik hastalıklarda ateş ekseriyetle ani başlar ve yükselir. Normal insanın ateşi, 36,5 - 37 derece arasında değişir. Hastalık esnasında ağızdan alınan ateş büyüklerde 39-40 dereceye kadar, çocuklarda ise 41 dereceye kadar çıkabilir. Çocukların ateşe tahammülleri büyüklerden daha fazladır.

Yüksek ateş bazan şuur bulanıklığına, dalgınlığa ve sayıklamalara sebep olabilir. Çocuklarda havaleyi tetikleyebilir. Ateş, esasında o kadar korkulacak bir olay değildir. Vücudun o hastalığa karşı bir nevi korunma mekanizmasıdır.

Enfeksiyon hastalıklardan tifo, tifüs, zatürre, zatülcenp, menenjit, kızıl, kızamık, sıtma, sarı humma, veba, çiçek, dizanteri, kırım kongo, grip türleri, ağır bademcik iltihapları yüksek ateş ile seyreden hastalıklardır.

Had (akut) romatizma, mikrobik bir hastalık olmamakla beraber yüksek ateş, şiddetli eklem ağrıları ve çok terleme ile karakterizedir. Bazı kan kanserleri de, mikrobik hastalıklar gibi ani ve yüksek ateşle başlarlar

Frengi, tüberküloz, virütik sarılıklar ve bazı kanser tiplerinde yüksek ateş görülmez.

TEDAVİ

Ateşin özel bir tedavisi yoktur. Onu üreten hastalığın tedavisi vardır. Hastalık iyileşince ateş de kendiliğinden düşecektir. Ateş devam ettiği sürece hastalık da devam ediyor demektir. Enfeksiyondan kaynaklanan yüksek ateş, üç günden fazla sürmüş ve hâlâ enfeksiyon sona ermemişse, antibiyotik tedavisine gitmek gerekir. Özellikle küçük çocuklarda beyne zarar verebilir. Bu etkisinden korunmak için parasetamol ihtiva eden şuruplarla ateş geçici olarak düşürülebilir. Fitil de kullanılabilir.

Ateşli hastalara ihtiyacı kadar bol su verilmelidir. Terlemeyle olan tuz kaybı da tuzlu ayranla telâfi edilebilir. Ateşli hastalık sırasında, yatak istirahati yapılıyorsa üst fazla örtülmez. Alına ıslak bez tatbiki rahatlatıcıdır.