6 Nisan 2015 Pazartesi

BAŞ AĞRISI TİPLERİ

Başağrısı en çok şikâyete sebep olan rahatsızlıklardan biridir. Sebepleri de çeşitlidir. En sık rastlanan başağrısı şekli, asabi baş ağrılarıdır. Akşamları çıkan ve uyumakla geçen baş ağrılarının sebebi günlük yorgunluktur. Bunun yanında sabahları azalıp akşamları artan baş ağrılarında göz bozuklukları ilk akla gelen sebeplerden biri olmalıdır.

Baş ağrıları hemen hemen her hastalıkta görülebilir. Ateşli hastalıkların hemen hepsi başağrısı şikâyeti ile başlar. Yaşlı kimselerde görülen ve devamlı olan baş ağrılarında, bir tansiyon yükselmesini düşünmek lâzımdır. Güneş çarpması, nezle, grip, bağırsak bozuklukları, tifo çoğu zaman ilk belirti olarak baş ağrısı ile ortaya çıkarlar.

Baş ağrıları şahsa ve hastalığa göre, değişik şiddette olurlar. Bazı tip başağrıları hemen teşhis koyduracak kadar tipiktir. Meselâ; sinüzitlerde başağrısı, ekseriyetle iltihaplı olan sinüs bölgesinde, göz ağrısı ve burun tıkanıklığı ile beraberdir.



"Migren" denilen yarım baş ağrıları da çok tipiktir. Damar sertliği ve hipertansiyonu olan hastalarda baş ağrısı enseden başlar ve çok zaman kulak çınlaması ve baş dönmesiyle beraberdir.

Menenjit, çocuklarda çok şiddetli baş ağrısı ve ateş, ense sertliği ile kendisini gösterir. Beyin tümörlerinde de başağrıları dayanılmaz derecede şiddetli olur ve ani ortaya çıkan mide bozuklukları ile ilgisi olmayan kusmalarla beraberdir.

Ateşle beraber olmayan başağrılarında ilk önce akla; asabi yorgunluklar, sinüzit, migren, göz bozuklukları, hipertansiyon akla gelmelidir. Hava cereyanlı bir yerde bulunarak ya da terleyerek boyun kaslarını üşütmek de baş ağrısını tetikleyebilir. Sıkıntılı ortam, açlıkla birleştiğinde baş ağrısı yapabilir.

Baş ağrılarının tamamen iyi olabilmesi için sebebinin kesin bir şekilde tespit edilmesi gerekir. İlâçlar uzman hekim tarafından hastalığa göre verilir. Parasetamol veya salisilik asit ihtiva eden ilâçlarla hafif türde olan baş ağrıları giderilebilir. Şiddetli baş ağrıları için, doktor denetiminden uzak, tavsiye ile ilâç denemek büyük hatadır. Dünyada ölüm sebeplerinden biri olarak "ağrı kesiciler" gösterilmektedir.