2 Haziran 2015 Salı

YETİŞKİNDE KABIZLIK ÇARELERİ

Öğünlerini zamanında alan normal bir insan, her sabah kahvaltıdan sonra büyük abdeste hiç zorlanmadan çıkabilir. Bu çıkma ikinci güne sarkarsa çıkış biraz sertleşebilir, fakat yine de pek sorun teşkil etmez. Eğer üçüncü güne kadar uzamışsa, tam sertleşme olur ve büyük abdestin çıkışı çok zorlanabilir. Basur memelerinin (Hemoroid) ortaya çıkması veya kanamaları da bu aşamada olur. Bu yüzden büyük abdest asla ertelenmemelidir.

Bazı insanlarda, bağırsak sinirlerinin bozukluğuna bağlı doğuştan bağırsak tembellikleri vardır. Bunlar devamlı kabızdırlar ve ilâçlardan da kolay kolay istifade edemezler.

Ateşli hastalıklarda da kabızlığa sık rastlanır. Grip gibi bir enfeksiyon hastalığı geçiren kişilerde, öğünlerin aksaması ve sürekli dinlenme hali de dışkılamanın gecikmesine ve kabızlığa sebep olabilir.



Kış döneminden yaz dönemine geçerken, havaların ısınması sebebiyle organizmada değişimler olur. Bazı kişilerde kabızlık bu aşamada kendini birkaç kez gösterebilir. İlerleyen günlerde herşey normale döner. 

Devamlı kalsiyum ilâçları alan hastalar da kabızlıktan şikâyet ederler. Muz meyvasının fazla yenmesi veya birkaç bardak koyu çay içmek bazı insanlarda çıkışı zorlaştırır.

Kişi, şu veya bu sebeplerle kabız olduğunu hissettiğinde; acele etmemelidir. 3-5 su bardağı ılıtılmış (biraz sıcağa bakan ılık su) suyu peşpeşe içmeli ve odada dolaşmalıdır. Bol ılık suyun bağırsak hareketlerini artırdığı tecrübelerle sabittir. Kısa bir müddet sonra çıkış kolaylaşır. 

Bu tedbir faydalı olmadıysa; bir bardak ısıtılmış  suya bir çay kaşığı sinameki otu (Toz halinde) karıştırılarak içilir. Sorun çözülecektir. Dikkat edilmesi gereken nokta, sinameki otu gibi laksatiflerin lüzumlu olduğu zamanlarda kullanılmasıdır. Zamanla alışkanlık yapar ve tesir etmezler.

Bazı kabızlıklarda, dışkının makada yakın olan 3-5 santimlik kısmı sertleşerek tıpa gibi olur. Eczaneden temin edilen fitil makat yoluyla uygulandığında tıpayı yumuşatarak anüs yolunu açar.  

İleri derecede bir kabızlık hasıl olmuş, kalın bağırsak muhtevasının neredeyse tamamı sertleşmiş ve bir önceki tedbirler de fayda getirmemişse; makat yoluyla lavman tatbikine gidilir. Zeytinyağlı su ile yapılabileceği gibi, eczanelerde satılan hazır lavmanlar da mevcuttur. Bu işlem, en yakın bir sağlık kurumuna yaptırılabilir.

Gıda çeşitlerine ne kadar itina gösterilse de; kabızlık mutlaka bir gün kişiyi bulur. İnsan istediği her çeşit gıdayı yemeli, fakat her sabah rutin tuvalet çıkışını ertelememelidir.