30 Haziran 2015 Salı

ÖKSÜRÜK ÇEŞİTLERİ

Öksürük, solunum yollarının veya akciğerin tahrişiyle meydana gelen ve solunum yollarında biriken salgının dışarı atılması için yapılan zorlamalı bir nefes verme hareketidir.

Boğaz tahrişleri, "bronş" denilen hava yollarının iltihapları, hava yollarına yabancı bir cisim kaçması, akciğerin her türlü hastalığı, sigara dumanı gibi solunum sistemini tahriş eden her tür duman ve gazlar, akciğerin şişmesine ve hava keselerinde su toplanmasına sebep olan kalp yetmezlikleri öksürüğe sebep olurlar. 

Öksürük aslında vücudun bir nevi müdafaa hareketidir. Öksürüğün çeşitli şekilleri vardır. Bazı öksürükler kuru ve şiddetlidirler. Bu tip öksürüğe daha çok "bronşit" adı verilen bronş tahrişlerinde rastlanır.
Bazı öksürükler hafif ve derinden gelir. Çoğu zaman balgam da çıkar.  Buna akciğer hastalıklarında rastlanır. 

Boğmaca hastalığında, horoz öter gibi öksürük vardır ve krizler halinde gelir.

Tahrişlere bağlı öksürükler şiddetli ve kısa süren öksürüklerdir. 

Akciğer tüberkülozunda kısık, derinden gelen ve devamlı bir öksürük vardır.

Öksürük tahrişi, tahriş de öksürüğü artırır. Çok şiddetli öksürüklerde bronş damarlarında yırtılma ve kanamalar olabilir. Gribal enfeksiyon hastalıklarında da öksürük sık görülen bir ârazdır. Hastalığın geçmesiyle boğaz tahrişi ortadan kalkar ve öksürük geçer.

Öksürük birçok hastalığın arazı olduğu için, esas hastalığın teşhisi konulmadan, sadece öksürüğü kesmek için alınan ilâçlar faydalı olmaz, hekimi şaşırtır.