14 Eylül 2015 Pazartesi

GÜNEŞE KAÇ DÜNYA SIĞAR

Dünyaya en yakın yıldız güneş
GÜNEŞİN tahmini olarak 5 milyar yıl kadar ömrü olduğu varsayılır. Bu ömrü belirleyen; hidrojen yakıtının bitmesidir. Güneşin içinde % 74 kadar hidrojen mevcuttur. Yani; yakıt deposunun yarıdan fazlası doludur denilebilir

Güneşteki atom patlamaları hep merkezde olur. Patlamayla oluşan dalgalar dışa doğru yayılır. Merkezde sıkışan gaz, suya göre 160 kat daha yoğundur. Güneşin kısmı 15 milyon derece, dış kısmı ise, 5500 derecedir. Yani bu ateş korunun içi, dışından 2700 kat daha sıcaktır.

Güneş, oluşan reaksiyonlarla bir saniyede, 380 trilyon kere trilyon Watt enerjiyi, ışımayla, püskürmelerle, fırtınalarla uzaya yayar. Yayılan bu enerjinin yaklaşık, milyarda  0,45 'i (milyarda yarımdan azı) dünyamıza ulaşır. Bu enerji, hayatın devamı için kâfidir. Kalanı ise uzayın derinliklerinde kaybolur gider.

Güneş ile aramızda 150 milyon kilometre gibi muazzam bir mesafe olmasına rağmen, oradaki bir reaksiyon değişimini dünyamızda hemen farkederiz. Güneş de dünya gibi kendi etrafında dönmektedir. Dünyamız kendi çevresinde bir dönüşünü 1 günde (24 saatte) tamamlıyorken; güneş kendi çevresindeki dönüşünü 25 günde tamamlar.

Güneş yüzeyinde devam eden püskürmeler
Güneş o kadar büyüktür ki; içine 1 milyon 303 bin adet dünya sığabilir. Japonya'nın iki büyük şehrine atılan atom bombasının bölgeyi cehenneme çevirip, perişan ettiğini biliyoruz. Güneşte bu atom bombalarından binlercesi her gün patlamaktadır. Çıplak gözle bakamadığımız güneşin devasa enerjisi; hidrojen atomlarının çekirdeklerinin yüksek sıcaklık ve basınç altında bir araya gelerek farklı bir maddeye (helyuma) dönüşmesinden kaynaklanır.

Güneşten dünyamıza ulaşan enerji, birtakım filtrelerden geçmek mecburiyetindedir. Direk olarak gelirse dünyada yaşam olmaz. Bu filtrelerden en önemlisi dünyanın mıknatıs (manyetik) alanıdır. Diğeri ise atmosfer tabakasıdır. Su buharı, tozlar da atmosferin iç tabakasında önemli filtre ve termostat vazifesi görür.

Aşağıdaki kısa video, 2 Temmuz  2012 tarihinde güneşteki bir patlamayı göstermektedir. (Kaynak: nasa)