19 Ekim 2015 Pazartesi

İNSANIN ASIL YAŞI 13.7 MİLYAR

İki Yıldız Doğuyor
İNSANI ve doğayı oluşturan maddelerin bazıları 13,7 milyar yıl evvel ilk patlama anında yapıldı. Maddeyle antimaddenin birbirlerini yok etme mücadelesi çeşitliliği oluşturdu. Bu şiddetli yok etme savaşında madde çok az da olsa üstün geldi.

Evrenin yaratılışına ait tüm gizem ilk büyük patlamanın birinci saniyesinde gizlidir. Dağılan quarklar kâfi soğuyunca protonları oluşturdular.

Ortamda sonsuz sayıda elektron vardı. İlk büyük patlama anından 380 milyon yıl sonra elektronlar yavaşladı ve protonların çevresinde dönerek ilk basit atomları oluşturdu. Önce hidrojen daha sonra hidrojenlerin
birleşmesinden helyum oluştu. Biraz da lityum vardı.

Hidrojen atomları bir araya gelince ısınır ve yıldızları yaparlar. Bu yıldızlar dengesizdir. Merkezlerinde yeni elementler meydana gelir. Meselâ üç helyum çekirdeği bir araya geldiğinde karbon maddesi olur. Karbon, özellikle dünya hayatının vazgeçilmez ana maddelerinden biri oldu.

Gezegen yapacak bir yoğunlaşma
Önce büzüşüp sonra şiddetle patlayan "süper nova" yıldızlar olmasaydı, yaşamı oluşturan diğer farklı elementler yapılmaz dolayısıyla insan da olmazdı. İnsanoğlunun gerçek yaşı 13,7 milyardır.

Büyük patlama sonrası dağılan parçaların yayılması (genişleme) halen devam ediyor. Evren genişledikçe soğur. 100 milyar yıl sonra atomlar parçalanacak, uzaydaki her şey çözünerek yok olacak, büyük patlamadan önceki soğuk-karanlık boşluğa geri dönülecektir.