29 Ocak 2015 Perşembe

ANNENİN DOĞUMA HAZIRLANMASI

Bebeğin doğum günü önceden hesaplanabilmesine rağmen, doğum çoğu kez bu tarihten önceye veya sonraya isabet edebilir. Bundan dolayı, doğumunuzu evde mi yoksa hastanede mi yapacağınıza önceden karar vermiş olmalısınız. Doktorun da fikrini alarak, doğumunuzla ilgili bir problem ihtimâli olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

RİSK VAR MI ?

Önceki doğumlarınızda, bazı kanamalar görülmüş ve ilâve müdahaleler olmuşsa; doğumu hastanede yapmak, acil durumlar için çok faydalıdır. Hamile kadın hastaysa, az da olsa kanamaları varsa, çatısı darsa, doğacak çocuk iriyse, evde yardım edecek kimse yoksa; hastane ortamı tercih edilmelidir. Normal doğum için en önemli şartlardan biri de, hamilenin ruhsal durumunun iyi ve moralinin yerinde olmasıdır. Hastane bu emniyetli ortamı evden daha fazla sağlayabilir.

DOĞUM ODASININ HAZIRLANMASI

Evde doğum yapılacaksa, odayı hazır bulundurmalıdır. Oda aydınlık, yatak ve çarşaflar temiz olmalıdır. Çarşafın altına ve üstüne sıvı sızdırmayan naylon örtü yayılır, en üste de büyük bir pamuklu bez konulur.

Bazı tıbbi malzemeleri önceden temin etmek gerekir. Bunlar; tentürdiyot, talk pudrası, steril pamuk, hasta termometresi, gazlı bez, bol miktarda kaynamış su, sürgü, bebek banyosu için leğen

UZMANI ÇAĞIRALIM MI ?

Ağrılar başladığı zaman doktoru veya uzmanı çağırabilirsiniz. İlk doğum yapanlarda bel ve karın ağrıları iki hafta önceden görülebilir. Uzmanı vaktinden önce çağırmak pek istenmez. Unutulmamalıdır ki; erken çağırma zararsızdır. Geç kalmak ise tehlike arzedebilir...

Kaynak : Çocuk hast. uzm. ihsan doğramacı, annenin kitabı 1952