29 Mart 2016 Salı

TROMBOZ KALBİ TIKAR

KANI sıvı halde tutan etkenlerin dengesindeki bozukluğa bağlı olarak, kan damarları ya da kalp boşluğu içinde bir kan pıhtısı (trombus) oluşmasına yol açan patolojik süreç yaşam esnasında meydana gelirse, buna "tromboz" denilir. Bu süreç, ölümden sonra veya bir kanama neticesinde damardan çıkmış kanda olursa buna "pıhtılaşma" denir.

Tromboza sebep olan pek çok etken vardır ve bu etkenler genellikle bir arada etki gösterir. Bunların başında, kan damarı endotelindeki bozukluklar ya da kan akımında yavaşlama gelir. Varisi olanlarda, uzun süre yatmak zorunda kalanlarda ve kalp hastalığı bulunanlarda daha sık görülür. Bu vakalarda trombositlerin damar duvarıyla teması kolaylaşmıştır.

Kandaki trombositlerin ve alyuvarların sayısındaki artış ile kanın anormal pıhtılaşma eğilimi trombozda önemli rol oynayabilir. Ağır travmalar veya yanıklar, şeker hastalığı, metastaz yapmış tümörler, vücudun genel durumunu bozan kronik hastalıklar, hamileliğin son evrelerinde ve loğusalıkta çeşitli ilâçların verilmesi, tromboza meyili artırır.

Bu patolojik süreç; tromboz pıhtının büyüklüğü, damarlarda yol açtığı tıkanmanın derecesi, tıkanan damarın yeri ve önemi ile yan dolaşımın gelişip gelişmediğine bağlı olarak çeşitli tipte klinik tablolara yol açar.