20 Nisan 2015 Pazartesi

ANNE SÜTÜ TEK TABİİ GIDA

Bebeğin beslenmesi için bir tek tabii gıda vardır, o da anne sütüdür. Bilhassa ilk aylarda çocuk için anne sütünün yerini tutabilecek bir gıda yoktur. Çocuğunu emziren anne, ona en iyi ve en kıymetli gıdayı vermiş olur.

Anne sütü alan çocukta hastalıklar daha az görülür. Çünkü anne sütü, çocuğun midesine tamamen uyar. Süt daima tazedir, temizdir ve herhangi bir kaptan geçmeden doğrudan doğruya çocuğun ağzına ve midesine girer. Önceden ısıtılmasına, hazırlanmasına gerek yoktur. İlk günlerde gelen "ağız" sütüyle başlayarak, tüm emzirmelerde annenin antikorları bebeğe geçmekte, bu da bebeğin hastalıklara karşı mukavemetini artıracak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Anne sütü emen çocuklarda mide-bağırsak hastalıklarına daha seyrek rastlandığı gerçektir.

Anne memesi emen çocukların parmak emmelerine, daha seyrek rastlanmaktadır.


Emzirmenin anne bakımından da faydaları vardır. Sütün muntazam bir şekilde boşaltılması, rahim adalesinin büzülmesine ve normal haline daha çabuk dönmesine sebep olur. Anne için ikinci bir faydası da ruhidir. Emzirme esnasında anne ile bebeğin sıkı münasebeti anne ile çocuğu manevi bağlarla bağlar, sevgi daha da artar.

Emzirme, annenin vücut güzelliğini asla bozmaz. Göğüslerin aşırı sarkması ve gerilmesi önlenebilirse, ileride tekrar küçülüp eski halini alır. Anne iyi bir gıda rejimi uygularsa; süt miktarı arttığı halde, şişmanlamaz.

EMZİREN ANNENİN GIDASI VE ALIŞKANLIKLARI

"Bebek emziriyorum" diyerek gıdanızı va yaşamınızı sıkı bir disipline sokmaya gerek yoktur. Annenin alışık olduğu, sevdiği yemekleri yemesinde bir mahzur yoktur. Ancak nadiren, anne her zaman belli bir yemeği yedikten sonra çocukta karın ağrısı, kusma, ishâl, deride kırmızı döküntüler, sivilce vesaire gibi rahatsızlıklardan biri ortaya çıkıyorsa ki; bunu ancak tekrar edilmiş tecrübelerle anlamak mümkündür, o zaman annenin emzirme devam ettiği müddetçe o gıdayı almaması iyi olur. Ayrıca anne, herhangi bir ilâç alıyorsa, bunun emzirme döneminde alınıp- alınmıyacağını çocuk uzmanına sorması şarttır. İçki-sigara gibi kötü alışkanlıkları varsa; iyice azaltmalı, en iyisi emzirmeyi fırsat ve vesile bilerek tamamen bırakmalıdır.

Emziren annenin yiyeceklerinde, normal yemeklerine ilâveten günde bir kilo yoğurt veya süt bulunmalı, mümkün olduğunca bol sebze, salata, meyva yemeli ve günde bir-iki bardak mevsime uygun taze meyva suyu içmelidir. Annede kilo artışı oluyorsa; yağı ve şekeri azaltmalıdır, kilo düşüyorsa, bu kez de karbonhidratlı besinleri ve yağı artırmalıdır.

Emziren kadının kabızlık için şiddetli bir müshil ilâcı alması, bağırsakları tam boşaltacağından sütünü azaltabilir. Kabızlık için, bir bardak sıcak suya bir çay kaşığı sinameki otu karıştırıp içmek daha uygun olur. 

Annenin yaşadığı sıkıntılar, üzüntüler, sinir yorgunlukları sütünü çok azaltabilir. Bu yüzden anne mümkün olduğunca relaks ve umursamaz olmalı, dertleri, sıkıntıları çok kafasına takmamalıdır. Çok soğuk havalar hariç, her gün açık havada, otomobil egzoz kokusunun olmadığı park ve bahçelerde dolaşması çok sağlıklı olacaktır.