13 Haziran 2015 Cumartesi

KANSERDEN BİRAZ KAÇINABİLİRİZ

İnsan sağlığının en önemli konularından biridir. Sebebi tam bilinemeyen bu hastalık vücudun her tarafında olabilir ve kısa zamanda bütün vücudu sarar. Sebebi konusunda; yüzde 35  iç ve dış faktörlerin (gıda, yaşam tarzı, stres, genetik vs) kanseri başlatmada etkili olduğu, yüzde 65  ise şansa dayalı olduğu öne sürülmüştür. Yani, tesadüfen bir hücre yanlış kodlanır ve çoğalma hızı gereğinden fazla olur. Bu aşırı çoğalma ilgili dokuda tümör oluşturur.  Hücrenin hiç bir tetikleyici sebep yokken neden yanlış kodlandığı meselesi tam bir muammadır. Bu durum, düz yolda yürüyen bir insanın aniden ayağının burkulması gibi tesadüfi bir şeydir. (Tesadüflerin dahi bir sebebi olduğunu öne süren görüşler vardır) 

Kanser yaşlılarda daha çok görülür. Halk arasında kanser diye bilinen ölümcül hastalıkların çeşitli cinsleri vardır. Kanser, epitel dokudan kaynaklanan habis tümörlere verilen isimdir. Deri en büyük epitel dokudur. Bu dokudan başka kas, bağ, yağ, kemik dokuları da vardır. Tıpda her kanser tipine farklı adlar verilir. 


Kanser, vücudun her organında çok sinsi bir şekilde başlayabilir. Halsizlik, iştahsızlık, kansızlık, kan sedimantasyonunun yükselmesi, sebepsiz yere zayıflamalar, bu hastalığın ilk belirtileridir. Bu hallerde derhal doktora müracaat etmelidir. Bunların yanında kanlı balgamlar ve öksürük, karaciğer büyümeleri, deride şişlikler, devamlı hazımsızlık ve mide ağrıları, yutma güçlükleri, zamansız rahim kanamaları, kanlı idrar veya dışkılama, idrar yapma güçlüğü gibi her organa has belirtilerle kendini gösterir. Beyinde oluşmaya başlayan bir ur varsa, urun baskı yaptığı yaşam merkeziyle ilgili arızalar olur. Ani bayılmalar, çift veya bulanık görmeler ortaya çıkabilir.

Kanser sebebinin yüzde 35 i insanların yaşam tarzından kaynaklanıyorsa; yapılacak şeyler, sigara ve alkolden uzak durmak, mümkün olduğunca temiz hava solumak, güneş altında fazla kalmamak, düzenli uyumak, aşırı tuzlu veya şekerli gıdalar ile mangalda yanmış etleri yememek gerekir. Ayrıca; rahat bir ruh yapısına sahip olmalıdır. Çözüm bekleyen problemler kafada uzun süre saklanmamalıdır. Bu durum stresi artırır.  

Kanserin belli ve kesin bir tedavisi yoktur. Erken teşhis edilen bazı türlerinde ameliyatla kurtulma şansı daima vardır. Kemoterapi adı verilen ilâç tedavisine en iyi cevap veren kanser türü "lenfoma" dır.  Radyoterapi denilen ışınlama tedavisi daha ziyade kemik dokusu gibi sert dokularda kullanılır. Yumuşak dokularda bir tümör varsa; ışınların sağlam çevre dokulara zarar vermemesi için tümör üzerine odaklanması gerekir. 

Kanser türlerinin tedavileri konusunda günümüzde geniş çaplı araştırmalar hâlen tüm hızıyla devam etmektedir.  Yapılan bilimsel tıbbi tedavilerle, kanserden erken ölümlerin azaltıldığı bir gerçektir.